Ny rapport från ADB

Mot bakgrund av många oroande signaler om både upplevd och konstaterad diskriminering genom bristande stöd i skolan har Agera Värmland genomfört en enkätundersökning riktad till rektorer i Värmlands grundskolor. Undersökningen, som resulterat i en rapport, syftade till att inhämta och belysa rektorers egna uppfattningar om förutsättningarna att kunna ge rätt stöd till alla elever som är i behov av det.

Per Hydén
2025-05-12

Resultatet visar på att de flesta rektorer uppfattar att det finns förutsättningar att ge elever det stöd de har rätt till, men att det samtidigt föreligger utmaningar. Det framgår också att det finns värmländska grundskolor som möter stora hinder och utmaningar i att tillgodose behoven av stöd och anpassningar. Något som Agera Värmland ser som alarmerande.

Enkäten visar att de flesta rektorer upplever att de kan ge elever det stöd och anpassningar de har rätt till, men att det finns utmaningar. Dock är det endast 9 % av respondenterna som uppger att de i mycket hög grad upplever att skolan kan erbjuda det stöd som elever har rätt till. 8 % uppger att det är svårt att tillgodose alla elevers behov av stöd. Rektorer pekar framför allt på brist på resurser och rätt praktiska och organisatoriska förutsättningar som hinder för att säkerställa att alla barn får rätt stöd.  

  • Vi ser med allvar på signalerna om bristande förutsättningar och konstaterar att det finns elever som riskerar att inte få det stöd och den utbildning de har rätt till. Detta bekräftar den bild vi redan har och vi måste reagera på de här signalerna, säger Per Hydén, verksamhetschef på Agera Värmland.

Det framgår tydligt av enkäten att flera rektorer upplever hinder i att tillgodose elevers rätt till stöd och att det kan vara en utmaning att ha rätt kompetens på plats. Något som bekräftar Agera Värmlands bild och erfarenhet. Det är grundläggande att skolan får stöd från huvudmän och beslutsfattare för ett framgångsrikt arbete. Agera Värmland kommer fortsätta följa frågan i länet och erbjuder kostnadsfri juridiskt stöd- och rådgivning till elever och vårdnadshavare som upplever att de inte får det stöd de har rätt till.

  • Det är positivt att många rektorer upplever att de har möjligheter att ge rätt stöd, men vi ser också att resurser kan vara avgörande faktorer för att anpassningar ska fungera i praktiken. Det finns en vilja att göra rätt men för att alla elever ska få den utbildning de har rätt till behöver vi se långsiktiga satsningar på resurser och kompetensutveckling i skolan. Det är också avgörande att barns rätt till stöd och anpassningar inte ska vara beroende av vilken kommun de bor i. Vi måste säkerställa alla barns rätt och att skolan får rätt förutsättningar för detta, säger Per Hydén, verksamhetschef på Agera Värmland.

Agera Värmland ser en successiv ökning av ärenden om bristande stöd och anpassningar i skolan de senaste åren och bara i år handlar mer än 30% av ärendena som inkommit till Agera Värmlands Antidiskrimineringsbyrå om bristande stöd i skolan.  

  • Det är oroande och samtidigt som vi gör vad vi kan för att hjälpa till i de enskilda fallen måste vi också agera på en övergripande nivå för att lyfta frågan. Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till utbildning och en god studiemiljö och det är vi som vuxna och beslutsfattare som måste tillgodose det, säger Nine Karlsson Norman, juridiskt ansvarig inom antidiskriminering och rättigheter på Agera Värmland.

För mer information, förfrågan om reportage eller frågor:

Per Hydén

Verksamhetschef

072-250 28 97

Per Hydén
2025-05-12